Maak kennis met Jonkerbos

Rouwcentrum & Crematorium Jonkerbos is sinds 1984 een begrip in Nijmegen en omgeving. De naam Jonkerbos stamt echter al uit de middeleeuwen.

Een plek vol inspiratie

“Jonkerbosch” wordt voor het eerst genoemd in een oude ballade die verhaalt over de kastelen Dukenburg en De Hulzenen. De bewoners hiervan leefden als goede vrienden met elkaar. In een weddenschap verloor de edelman van Duckenborg zijn landgoed aan de ridder van De Hulzenen; het stukje land dat voor de verliezer overbleef kreeg de naam: “Jonckheerbosch”, wat al snel “Jonkerbosch” werd. Later werd landgoed Jonkerbosch eigendom van de familie Dobbelmann, die het landgoed als jachtgebied in gebruik had. Het landgoed liep ongeveer van de Vossenlaan tot aan het Maas-Waalkanaal, dat in die tijd werd gegraven. Het laatste couplet van de ballade gaat als volgt:

“Der eeuwen reeks heeft steeds de faam

van Rolof’s daad bewaard;

En “Jonckheerbosch” is sinds de naam

van ‘t bosch dat bleef gespaard”.

Een plek voor heel Nijmegen

Een door het gemeentebestuur ingestelde werkgroep kwam in 1974 tot de conclusie dat de vestiging van een crematorium in Nijmegen gewenst was. Het verzorgingsgebied van het crematorium zou in ieder geval de gehele gemeente Nijmegen, een gedeelte van het Land van Maas en Waal, het Land van Cuijk en een gedeelte van Noord-Limburg moeten omvatten. Er werd nog jarenlang gediscussieerd over de exacte locatie van het crematorium. Zowel een gedeelte van begraafplaats Rustoord als een gedeelte van begraafplaats Jonkerbos kwam in aanmerking. Uiteindelijk viel de keuze op de uiteindelijke locatie aan de Weg door Jonkerbos. Hier werd Rouwcentrum & Crematorium Jonkerbos in 1984 geopend.

Een bewogen geschiedenis

In december 1944 begonnen de Britten met het begraven van hun gevallenen op het voetbalveld bij het sparrenbos. Deze begraafplaats lag op de plaats van de huidige Clara Wichmannlaan. In totaal zouden hier ongeveer 400 Britse militairen een tijdelijke rustplaats vinden. Mei 1945 vertrokken de Britten uit Jonkerbosch. De Canadezen namen onmiddellijk hun plaats in. In de periode mei 1945 – december 1945 begroeven zij hun doden in de schooltuin bij het hoofdgebouw, gelegen in het eerste deel van de huidige Jaap van Leeuwenlaan.

In het voorjaar van 1947 werden de stoffelijke resten van de Britse militairen opgegraven om te worden herbegraven op het als permanente Britse militaire begraafplaats aangelegde Jonkerbos War Cemetery, eveneens aan de voormalige Oude Mollenhutseweg, tegenwoordig Burgemeester Ien Daleslaan. De Canadese militairen waren al eerder herbegraven in Groesbeek. Op de plaats waar nu het kerkhof Jonkerbos is aangelegd, bereidde het 504e Para Infanterie Regiment van de 82e Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger zich voor op de Waaloversteek van 20 september 1944.

Een sfeerimpressie

Laat u inspireren door de vele mogelijkheden die Jonkerbos u te bieden heeft om het afscheid van uw dierbare precies zo vorm te geven als u wenst. Laat u digitaal inspireren of bezoek ons een rondleiding.

Ruimtes

Jonkerbos heeft verschillende ruimtes waar afhankelijk van uw wensen de uitvaartplechtigheid kan plaatsvinden. De plechtigheid kan zo worden ingevuld als gewenst, met rituelen, beeld, muziek en sprekers.

Jonkerbos biedt u alles voor een persoonlijk afscheid

Leg uw wensen vast

Voor nabestaanden is het fijn als zij weten wat uw uitvaartwensen zijn. Bij Jonkerbos kunt u hiervoor online een speciale wensenlijst invullen en deze vastleggen, opslaan en/of delen.

Maak een blijvende herinnering

Jonkerbos biedt u de mogelijkheid om een unieke, blijvende online herinnering te maken. Compleet met video, foto’s, verhalen, muziek en meer. Hiervoor is een eigen account nodig.

Wat kost een uitvaart?

Bekijk de mogelijkheden en bijbehorende kosten van een uitvaart. Na de berekening kunt u het kostenoverzicht vastleggen, opslaan en/of delen.

Bestel ons naslagwerk​

Vraag onze brochure aan en lees meer over de locatie, geschiedenis en mogelijkheden van afscheid nemen en cremeren bij Jonkerbos.

Kwaliteit na leven

Rouwcentrum & Crematorium Jonkerbos is onderdeel van de Facultatieve. Vanaf de oprichting in 1874 zet de Facultatieve zich in voor een waardig afscheid naar eigen wens.